Lineární kolejnicové vedení pro posuvné dveře

Potřebujete vedení pro posuvné dveře? Potřebujete posouvat dveře, ale nevíte, jestli zvolit lineární kolejnicové vedení nebo výsuvnou lištu? CHAMBRELAN nabízí řešení pro posuvné dveře, ať už jde o kolejnice, vodicí profily nebo výsuvy.

Pokud se v teleskopických lištách a lineárním kolejnicovém vedení příliš nevyznáte, přečtěte si články, které jsme k této problematice publikovali:

Tento článek by vám měl pomoci při výběru nejvhodnějšího lineárního vedení, ať už jde o posuvná průmyslová vrata, exteriérové nebo interiérové posuvné dveře.

Obsah:

  1. Kolejnicové vedení pro posuvné dveře
  2. Teleskopický výsuv pro posuvné dveře
  3. Specifické vedení pro posuvné dveře
  4. Možnosti

1 –  Kolejnicové vedení pro posuvné dveře

A – Obecné informace

Obecně doporučujeme použít pro instalaci lineární kolejnicové vedení nebo jinak řečeno kolejnici osazenou vozíky. Lineární kolejnicové vedení je sestava obsahující buď kuličkový nebo kladičkový vozík. Vozík nebo vozíky se posouvají uprostřed kolejnice ve tvaru U.

Posuvné kolejnice, kuličkové vozíky

Kuličkové nebo kladičkové lineární kolejnicové vedení je navrženo pro aplikace s vodorovným nebo vertikálním vedením. Jsou určena pro použití při teplotách od -20° do + 80°C.

Kolejnice je většinou namontována napevno. Vozíky (kuličkové nebo kladičkové) se posouvají v kolejnici, a tím dochází k posuvu dveří.

Lineární kolejnicová vedení CHAMBRELAN v základních bodech:

      • Ve standardním provedení jsou k dispozici v délce 150 mm až 2 m.
      • Můžeme vyrobit kolejnice na zakázku podle požadované délky a nebo je opatřit fixačními otvory podle dodaného výkresu.
      • Existují v provedení pozinkovaná ocel, eloxovaný hliník nebo nerez.

Maximální délka je omezena na 2 metry, aby nedošlo k poškození během transportu.

Pro délky nad 2 metry doporučujeme napojit na sebe dvě kolejnice. Napojení lineárních kolejnic je jednoduché a nevyžaduje žádnou speciální úpravu, jenom pečlivost při montáži.

CHAMBRELAN navrhuje a vyrábí vozíky s vnitřním oběhem kuliček nebo kladiček, které se vkládají do kolejnice, každý vozík unese až 600 kg. Připomínáme, že nosnost je udávána na JEDEN VOZÍK, dva vozíky tedy unesou dvakrát větší zátěž.

Nejvhodnější j montáž na kolmo a v horní části s přidáním vedení do části spodní, kde stačí prostý U profil. Tím se zabrání tomu, aby se dveře viklaly a způsobily vypadnutí vozíku z kolejnice.

Vždy doporučujeme montáž na kolmo, protože oproti montáži na plocho se tím zvětší nosnost.

B- Jak správně vybrat vedení

    • Výběr kolejnice je dán :
      • rozměry cílového umístění,
      • zatížením posuvných dveří, ochranného krytu nebo kapotáže,
      • počtem vozíků, které bude potřeba osadit, a to v závislosti na rozměrech nebo váze dveřního křídla,
      • směrem montáže: na kolmo nebo na plocho,
      • a požadovanou délkou pohybu – posuvu.

Podle prostředí a podmínek, v nichž bude vedení používáno, si můžete zvolit buď kolejnici a vozíky z oceli, hliníku nebo vše v provedení nerez (304L)! Například pro venkovní posuvné dveře je vhodné použít kolejnici i vozíky z nerezu.

    • Výběr vozíku :
      • Vozík s vnitřním oběhem kuliček je spolehlivý a odolný po dlouhou dobu a tedy vhodný pro použití v průmyslovém prostředí. Vozíky s vnitřním oběhem kuliček snesou větší zátěž než vozíky kladičkové.
      • Kladičkový vozík má menší nosnost. Jeho výhodou je naproti tomu mnohem tišší pohyb než u verze s kuličkami.

Kladičkové vozíky mohou být osazeny kladičkami potaženými polyamidem, díky čemuž je pohyb ještě tišší. Kladičkové vozíky jsou tedy vhodnější pro použití v obytných interiérech, u truhlářských výrobků nebo pro posuvné panely či stěny.

C – Příklady lineárního vedení:

    • D409

Tato kolejnice z eloxovaného hliníku je dodávána s kuličkovým vozíkem AL40 z hliníku s úpravou tvrdý elox, který unese až 15 kg na kolmo na jeden vozík. Je prostorově velmi úsporná, a tudíž vhodná pro malé prostory a pro posouvání středních zátěží.

    • Řada E53 / ST53 / D52

Výhodou ocelové kolejnice E53 a její nerezové varianty ST53 a hliníkové varianty D52 je fakt, že může být osazena jak vozíky s vnitřním oběhem kuliček, tak vozíky kladičkovými.

Kuličkové vozíky unesou i vysoké zátěže až do 170 kg na kolmo na jeden vozík!

Kladičkový vozík, který je ideální pro zavěšené posuvné dveře pro prostředí, kde je upřednostňován tichý provoz, nebo do prašného prostředí, unese až 100 kg na kolmo na jeden vozík!

    • E98

Kolejnice E98 z tažené tvrzené pozinkované oceli je navržena pro extrémní zatížení!

Vozík G12 z oceli tvrzené nitridací a s vnitřním oběhem kuliček unese sám až 600 kg na kolmo a 400 kg na plocho.

A protože přípustné zatížení závisí na počtu vozíků v kolejnici, je nosnost v případě dvou vozíků 1200kg, čtyř vozíků pak 2 tuny 400…

D- Speciální prostředí

    • Montáž v prostředí s vysokými teplotami (průběžná teplota přes 80°C)

Pokud chcete vozíky používat ve vysokých teplotách (více než 80°C), je potřeba použít speciální variantu vozíků. Standardní varianty totiž obsahují plastové části a mohlo by dojít k jejich poškození a tím znehodnocení vaší instalace! Týká se to především kolejnic posuvných dveří v průmyslovém prostředí.

    • Montáž v prašném prostředí

Pro prašné prostředí doporučujeme použít kladičkové vozíky! Je totiž snazší čistit ložiskové dráhy od prachu i částeček u kladičkových vozíků než u vozíků s vnitřním oběhem kuliček. Navíc pokud použijeme kladičkové vozíky, není třeba mazat kolejnice. A mazivo není příliš kompatibilní s prostředím, kde ve vzduchu poletuje prach a sedimenty.

Pokud se chcete dozvědět víc o údržbě a mazání pro kolejnice posuvných dveří, přečtěte si náš článek zaměřený na toto téma: Mazání teleskopických lišt a kolejnicového vedení CHAMBRELAN?

Tento typ vozíků navíc obsahuje dva stírací mechanismy, které odstraňují velké nečistoty, které by mohly omezovat pohyb.

Pokud chcete použít vozík s vnitřním oběhem kuliček, zaměřte se spíš na řadu E53, která nabízí osazení stírací sadou k uchycení na kuličkové vozíky (vozík G53 a vozík G57).

Neváhejte nás kontaktovat, pokud v zadávacích podmínkách narazíte na nějaký specifický problém. Společně najdeme takovou sestavu kolejnicového vedení, která bude vašim posuvným dveřím odpovídat nejlépe.

2– Teleskopické lišty pro posuvné dveře

A – Obecné informace

V některých případech není možné použít lineární kolejnicové vedení:

      • když je třeba nechat zcela volný přístup,
      • z estetických důvodů: nesmí být vidět žádná kolejnice.

Pak přichází do úvahy teleskopické lišty! Výběr se bude řídit zátěží, kterou lišta ponese, a požadovanou délkou výsuvu..

teleskopicke listy RA554

Kuličkové lišty CHAMBRELAN vhodné pro váš projekt v základních bodech:

      • Standardní délka od 150 mm do 2 m a přírůstcích po 50 mm nebo 100 mm..
      • Tři možné výsuvyčástečný výsuv (75 %)plný výsuv (100 %) nebo extra výsuv (150 %), možnost výroby na míru.
      • Střední až velké zatížení: kuličkové teleskopické lišty CHAMBRELAN unesou zátěž od 50 kg až do 1500 kg.
      • Tři druhy materiálu: eloxovaný hliník, pozinkovaná nebo nerezová ocel
        • Pozinkovaná ocel: jedná se o nejpoužívanější materiál pro průmyslové použití. Vodicí nebo teleskopické kolejnice CHAMBRELAN z pozinkované oceli jsou díky své robustnosti a pevnosti a zároveň nízké ceně skvělým řešením pro vaše projekty. Navíc nabízíme speciální povrchovou úpravu, která jim zaručí vyšší odolnost vůči korozi a opotřebení i proti vibracím.
        • Nerezová ocel: je nezbytná v prostředí farmaceutických a zdravotnických provozů, v tzv. čistých prostorách nebo tam, kde se vyskytuje voda! Pro tyto podmínky s vysokými hygienickými požadavky je nerez nejvhodnější materiál! A použití nerezové oceli vřele doporučujeme i pro vodicí nebo výsuvné kolejnice posuvných dveří ve venkovním prostředí.
        • Hliník: je ideálním materiálem pro výrobu lišt a lineárního vedení pro posuvné dveře, které jsou lehké až středně těžké! Tyto lišty jsou velmi odolné vůči korozi, ve standardní verzi jsou dodávány s nerezovými kuličkami a za cenu znatelně nižší než srovnatelné výrobky z nerezové oceli.

Kuličkový výsuv CHAMBRELAN, který se skládá z prvků, které se posouvají díky kuličkovým ložiskům, slouží obecně k VYSOUVÁNÍ zásuvky, police nebo ochranného krytu. Samozřejmě ho ale můžete použít i pro instalaci posuvných dveří!

Co je potřeba zvážit, je průhyb zatíženého výsuvu: všechny teleskopické výsuvy se při vysunutí prohnou, hodnotu průhybu uvádíme na našich technických listech.

Průhyb může být na závadu tam, kde je důležitá estetická stránka, zejména u pojízdných obrazovek, tabulí nebo zrcadel.

Doporučujeme použít u posuvných dveří výsuv v páru, nejen pro vyšší nosnost, ale i pro lepší vedení posouvaného předmětu! Je ale třeba dát pozor

      • na umístění lišt v dostatečné vzdálenosti, aby nedocházelo k rozkývání,
      • na to, aby lišta nebyla připevněna k podlaze, kde by mohlo docházet k jejímu zanesení a k zablokování pohybu

Připomínáme, že nabízíme celou řadu variant, které mohou přesně pasovat na váš projekt: zejména oboustranný výsuv, díky němuž můžete dveře posouvat z pevného rámu na jednu či na druhou stranu! Takže dveře se pak mohou otevírat jak doleva, tak doprava! U některých instalací je to nezbytně nutné!  Více informací k tomu najdete v našem článku: Jak navrhnout oboustranně výsuvnou zásuvku.

B – Několik příkladů teleskopických lišt pro posuvné dveře :

    • RA5R :

Tento výsuv z pozinkované oceli se zpevňujícími kuličkami a systémem synchronizace je velmi odolný a unese i více než 175 kg na pár a při montáži na kolmo.

Je navržen jako plnovýsuv, takže se vysouvá na 100 % své délky! Existuje ve variantě z eloxovaného hliníku nebo z nerezové oceli a s řadou doplňujících možností, jako je např. zámek (celkem 3 typy zámku), oboustranný výsuv nebo možnost vertikální montáže. Tato multifunkční lišta je vhodná do každého prostředí a snadno ji použijete u celé řady projektů, třeba pro průmyslové posuvné dveře.

    • ST26 :

Nepotřebujete plný výsuv a naopak potřebujete posouvat spíš střední zátěž? A potřebujete použít výrobek z nerezu (zdravotnictví, vodní doprava…) ?

Máme přesně, co potřebujete! Dvouprvková nerezová kuličková lišta ST26 je určena pro montáž do stísněných prostor! Nabízí tichý a plynulý pohyb. Unese až 80 kg na pár lišt instalovaných na kolmo. Také nabízíme variantu s oboustranným výsuvem. Nebo můžete mít stejnou lištu (pokud jde o rozměry a zatížení), ale v provedení pozinkovaná ocel.

    • RA774 :

Nebo naopak potřebujete, aby se lišta vysouvala o 150 %! I v tom případě má CHAMBRELAN řešení ve své standardní nabídce!

Teleskopická lišta RA774 z pozinkované oceli se skládá ze 4 prvků a nabízí tak extra výsuv! Např.: lišta o délce 1000 mm nabízí výsuv 1500 mm; je ideální, třeba když se potřebujete dostat až do nejzazší části zásuvky. Obsahuje zpevňující kuličky, nabízí synchronní výsuv a unese až 220 kg na pár lišt nainstalovaných na kolmo.

Tato lišta se dokonale hodí pro posouvání extrémně vysoké zátěže, a to i v případě, že je instalovaná vertikálně (po předchozí nezbytné úpravě při výrobě)! Je ideální v případě, že chcete posouvat dveře s velkou délkou křídla.

C- Co je dobré vědět :

    • Je potřeba samozřejmě zvážit nejen váhu dveří, ale i frekvenci jejich otevírání; doporučujeme, abyste nás kontaktovali a my vám nabídneme vhodné řešení pro vaše konkrétní podmínky.
    • Jaká je cena? Je známo, že ocel je méně nákladná než hliník, který je zas levnější než ocel nerezová! Jako optimální z hlediska rozpočtu se nabízí pozinkovaná ocel! Kromě toho CHAMBRELAN nabízí jako volitelnou možnost antikorozní povrchovou úpravu, která ještě zvýší její odolnost!

3 – Několik specifických příkladů použití kolejnic pro posuvné dveře či dvířka

A– Vertikálně posuvná dvířka – Ochranné kartery strojů :

Když instalujete lineární nebo výsuvnou vodicí kolejnici pro posuvné dveře, většinou se jedná o horizontální pohyb.

Pro některé typy sestav je ale možné použít kování vertikální, jako pro

      • ochranný kryt stroje,
      • nebo pro uzavření a otevření dvířek materiálové propusti,
      • nebo pro průmyslová posuvná vrata. Taková montáž se také nazývá montáž typu gilotina.

V takovém případě použijte kolejnicové vedení..

Pokud uvažujete o použití teleskopických lišt, neváhejte nás kontaktovat. Lišta musí být v takovém případě doplněna o speciální zarážky, aby se vlivem gravitace kuličkové klece neposunovaly a nedošlo k omezení celkového výsuvu.

B – Dlouhé posuvné dveře :

CHAMBRELAN nabízí jako standardní délky od 150 mm do 2 000 mm! Při výrobě posuvných dveří tedy máte velký výběr, pokud jde o délku! 2metrovou délku doporučujeme jako maximální, aby se kolejnice během transportu nepoškodila.

Pokud ale přece jen potřebujete instalovat kolejnici pro posuvné dveře o délce 3, 4, 5 metrů nebo víc, má pro vás i tak CHAMBRELAN řešení

      • Lineární kolejnicové vedení vícedílné: můžeme totiž vyrobit kolejnice, které půjdou připojit jedna za druhou přímo tam, kde je potřebujete (například pro 6metrová posuvná vrata dodáme 3 kolejnice po 2 metrech),
      • Lineární kolejnicové vedení jednodílné: pokud vám první řešení nevyhovuje, umíme vyrobit i jen jednodílnou kolejnici v délce, jakou potřebujete (do max. 5,5 m)

Nicméně z důvodů uvedených výše upřednostňujeme, abyste si zajistili vlastní dopravu nebo najali specializovaného dopravce.

A nezapomeňte, že v takovém případě je potřeba navýšit počet vozíků v kolejnici, aby pohyb zůstal optimální! Neváhejte se na nás obrátit ohledně dalších informací!

 

 

C – Posuvné dveře zavěšené nebo upevněné v podlaze ?

Vybrali jste si optimální lineární vedení nebo teleskopickou lištu pro posouvání průmyslových dveří (vrat, dvířek) nebo pro materiálovou propust. Nyní potřebujete vyřešit způsob montáže! Je lepší varianta zavěšených posuvných dveří nebo posuvné dveře pojíždějící v kolejnici upevněné k podlaze?

      • Zavěšené posuvné dveře :

Jedná se o doporučovaný způsob montáže dveří, jelikož se tak do kolejnice nedostávají nečistoty.

I tak je ale potřeba dát pozor na několik věcí.

První je efekt „kyvadla“! Pokud nainstalujete dveře na horní část nebo na strop, aniž byste je dole uchytili do vodicí kolejnice, bude docházet k rozkývání dveří, což může být nebezpečné pro kolejnici i pro personál.

Řešením je právě instalovat ve spodní části dveří jednoduché vedení.

Zároveň vezměte prosím na vědomí, že nedoporučujeme montáž posuvných dveří způsobem, kdy je kolejnice namontována vzhůru nohama na strop. Mohla by se ze stropu vytrhnout, proto je lepší kolejnici namontovat kolmo na stěnu!

Pokud potřebujete, je možné, po předchozí konzultaci, instalovat kolejnici i pro zavěšené posuvné dveře o délce 3, 4 m a více, na míru dle vašich potřeb.

      • Posuvné dveře zapuštěné do podlahy

I když je technicky proveditelné nainstalovat posuvné dveře tak, že bude kolejnice upevněna v podlaze a v horní časti bude jen vodicí drážka, tuto variantu spíš nedoporučujeme. Do kolejnice by se dostávaly nečistoty a mohly by pohyb dveří blokovat.

D – Posuvné dveře jednoduché, dvojité nebo trojité ?

Kolejnicový posuv pro dveře dvojité nebo trojité, které se zasouvají přes sebe

 

Jde o způsob montáže, kdy se dveře, zástěny nebo kryty zasouvají tak, že se při zasunutí vzájemně překrývají, a šetří tak místo.

Aby se dveřní křídla zasouvala jedno za druhé místo na strany, je nutné použít teleskopické lišty.

Dejte nicméně pozor na dvě věci :

1 –první je rozměr lišt, protože na lišty působící krouticí moment může být veliký a snadno převýšit nosnost lišt;

2- i průhyb může být značný, protože násobíme délku, vůli a zátěž. Je třeba s tím počítat a na konci posledního posuvného křídla dveří namontovat kolečko nebo podpěru.

E- Ochranný karter

Vyžaduje váš projekt instalaci ochranného karteru stroje?

Aby používání výrobního stroje bylo snadné, ergonomické a efektivní, je posuvný karter jednoduchým, elegantním a spolehlivým řešením.

Ať už se jedná o posun horizontální nebo vertikální, je možné použít jak teleskopické lišty, tak kolejnicová vedení. Jinak jsme již dříve na našem blogu publikovali článek, který by vám měl pomoci při výběru mezi teleskopickou lištou a lineárním kolejnicovým vedením! Přečtěte si ho!

Oproti kolejnicovému vedení, které pokrývá celou délku pohybu, se teleskopická lišta zasunuje a vysunuje a přečnívající části se tedy zcela schovají a umožní tak volný přístup. Tím pádem kryt stroje instalovaný na teleskopickém výsuvu vůbec nepřekáží v pracovním prostoru.

Navíc můžeme teleskopickou lištu jako takovou osadit systémem zámku a instalaci tak zablokovat celkem ve třech různých polohách:

        •         Zámek ve vysunuté poloze (karter je zvednutý)
        •         Zámek v zasunuté poloze (karter je spuštěný dolů)
        •         Zámek ve vysunuté i zasunuté poloze (pro karter zvednutý i spuštěný)

Polohu karteru uživatel změní stlačením západky na liště.

Nicméně spíš doporučujeme ochranné kryty strojů montovat na kolejnicové vedení:

        • To může být nainstalováno horizontálně i vertikálně bez jakýchkoli předchozích úprav. Teleskopické lišty je potřeba pro vertikální montáž upravit přidáním speciálních zarážek, aby se vlivem gravitace kuličkové klece neposunovaly.
        • U kolejnicového vedení nedochází k průhybu a pohyb je dokonalý od začátku do konce.

Montáž dveří můžete doplnit i naším madlem se zámkem, které významně zlepšuje ergonomii provozu.

        • Snadné uchopení
        • Možnost nastavit více pozic

4- Možnosti:

Madlo se zámkem:

Pro bezpečnou a ergonomickou manipulaci a zablokování posuvných dveří ať už v průmyslovém provozu nebo v obytném prostoru nabízíme možnost uzamčení pomocí madla se zámkem v několika pozicích (obzvláště v případě vertikální montáže). Madlo můžete umístit jak horizontálně, tak vertikálně. Bez obav můžete madlo použít i u velmi těžkých venkovních vrat! Naše madlo je vhodné do jakéhokoli prostředí!

CHAMBRELAN nabízí celou řadu možností jak pro kolejnicové výsuvy, tak pro lineární vedení tak, abychom vyhověli jakémukoli typu projektu:

    • Výroba na míru,
    • Ošetření speciálním mazivem,
    • Speciální povrchová úprava,
    • Montáž bez vůle,
    • Plán fixačních otvorů,
    • Extrémní teploty (od -65° do +350°C)

Mátě nápad? Máte projekt? Rádi s vámi vše zkonzultujeme!
!

Najděte, co hledáte

    *Požadovaná informace

    Máte otázku ?

    1.Technické parametry?

    • Montážní schéma
    • Dostupnost výrobku/li>
    • Nosnost…

    2.Pro jaké aplikace jsou naše výrobky vhodné?

    • Zakázkový vývoj teleskopických lišt
    • Výběr modelu podle nosnosti…